Dzika Kuchnia: Gulasz z sarny

Składniki:

- 1 kg mięsa z sarny

- ocet winny

- 2 marchewki

- 0.5l białego wina

- kieliszek Cognacu

- 2 cebule

- 8 ziaren ziela angielskiego

- 3 liście laurowe

Składniki gulaszu:

- koncentrat pomidorowy

- 3 łyżki śmietany

- oliwa z oliwek

- 0.5l bulionu

- 150g bekonu

- masło

- sól

- pieprz

- cebula

- świeży tymianek

- oliwa z oliwek

- mąka

- papryka słodka

 

Czynności:

- pokroić cebulę i marchewkę

- dodać do mięsa wino, dwie łyżeczki octu jabłkowego, kieliszek Cognac’u, ziele angielskie i liście laurowe

- odstawić na 24 godziny do lodówki

- wyjąć mięso z marynaty

- podsmażyć w oliwie z oliwek, z dodatkiem masła i cebuli

- posypać szczyptą mąki dodać marynatę, łyżeczkę koncentratu pomidorowego i szklankę bulionu

- gotować 2-3 godz

- na koniec dodać śmietanę i paprykę