Dzika Kuchnia: Perliczka w pomarańczach

Składniki:

  • duża perliczka
  • 1 pomarańcza
  • 100 g boczku parzonego
  • oregano
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek

Sos z winem Porto

  • 1 szalotka
  • 150 g podgrzybków
  • 100 ml Porto
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • łyżka stołowa śmietany 18 %

Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy szalotkę i podsmażamy. Po trzech minutach smażenia dodajemy 150g podgrzybków oraz 100 ml Porto. Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy łyżę stołową śmietany oraz sól i pieprz do smaku.

- duża perliczka
- 1 pomarańcza 
- 100 g boczku parzonego
- oregano
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek

Sos z winem Porto

- 1 szalotka
- 150 g podgrzybków
- 100 ml Porto
- 100 g masła
- sól, pieprz
- łyżka stołowa śmietany 18 %

Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy szalotkę i podsmażamy.
Po trzech minutach smażenia dodajemy 150g podgrzybków oraz 100 ml Porto.
Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy
łyżę stołową śmietany oraz sól i pieprz do smaku.